Snabbare att få andningshjälp i Stockholm än i Norrbotten

Dagens Medicin har nyligen i en artikel behandlat skillnaderna över landet i sömnapnévården. Det här är ytterligare ett område, som visar på hur ojämlikt regionerna hanterar sektorer inom hjälpmedel. I det här fallet adekvat behandling mot sömnapné.

Längst väntetider från remiss till påbörjad behandling noterades i Norrbotten (Sunderby sjukhus) cirka 2 år. I Region Stockholm hanteras obstruktiv sömnapnévård centralt hos det privata Aleris. Där har väntetiderna till utredning krympt från drygt 1,5 år till under två veckor.

Hur går egentligen processen till, när man har misstanke om ständigt återkommande dålig sömn? För Stockholms del analyserar man hela vårdkedjan, bryter ner den i delar och därefter plockar man ihop den enligt principen lägsta effektiva omhändertagande nivån. För patienten har det börjat med misstänkt andningsuppehåll, hinder i andningsvägarna, korta uppvaknanden, snarkning och dålig sömn. För att ställa diagnosen sömnapné måste man ha nattlig andnings-registrering. Den kan ske hemma. Andningsuppehållen under en natt kan vara flera hundra.

När man konstaterat att det handlar om obstruktiv sömnapné startar behandlingen, där den mest effektiva behandlingen sker med hjälp av c-pap (continuous positive airway pressure) – en ventilator (andningsapparat). Genom den hålls andningsvägarna öppna. Med lite förhöjt tryck genom slangen ger en svag luftström via en mask över näsa och/eller mun fortlöpande andningsstöd under natten. Masken är ett nödvändigt tillbehör, som kan förekomma i olika former. Hela paketet med befuktare (mot uttorkade slemhinnor) kräver utprovning, inställning av mätvärden, träning och daglig hygienskötsel av mask med mera.

Om man lever med de ständiga andningsuppehållen under natten påverkas personen som nämnts med ständigt sömnunderskott. Man talar om sömnapné som en folksjukdom. Att mellan 300 000 och 400 000 svenskar har sömnproblem, något som påverkar livskvaliteten. Obstruktiv sömnapné förhöjer risker för hjärt-kärlsjukdom och obesitas(fetma). Man blir i trafiken en sämre okoncentrerad förare.

Är det så att man i Region Stockholm tar ut en månadshyra på 100 kr för ventilator – för att få andas?

/ Olle Johansson

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: