Ifrågasatta…

Plötsligt kom jag att tänka på att kanske kan något gott komma ut av denna så negativa, inskränkande pandemi. Då menar jag känslan av att vi delar något gemensamt, att vi är beroende av att agera gemensamt. Visa hänsyn, hålla avstånd.

Inom funktionshinderrörelsen arrangerar vi insiktsutbildningar tillsammans med förvaltningar, entreprenörer och företag. Då jobbar vi med levnadsberättelser och praktiska övningar. Syftet är att tjänstemän och beslutsfattare ska få lite insikt om hur det är att leva med funktionsnedsättning/ar, att vara beroende av tillgänglighet till och i verksamheter och fysisk miljö. Och om att få sina behov prövade och ifrågasatta.

Och då hände det! För första gången någonsin så ifrågasätts människors resande med den allmänna kollektivtrafiken! Plötsligt uppmanar myndigheten allmänheten att bara göra nödvändiga resor till och från arbetet. Inga nöjesresor. Stanna hemma.

Som gammal färdtjänstresenär känner man igen scenen. Att få allt sitt resande ifrågasatt och begränsat.

Nu är det visserligen så att ”allmänheten” inte behöver ansöka om eller få sitt resebehov myndighetsprövat. Inte heller behöver samma ”allmänhet” uppge syftet med resan eller ens resmålet.

Men kanske rekommendationen får några beslutsfattare att tänka till och inse att färdtjänstresenärer – vi som hänvisas till den särskilda kollektivtrafiken – faktiskt har haft, har och även fortsättningsvis kommer att ha avsevärt strängare begränsningar i vårt resande. Och att dessa beslutsfattare och allmänhet också agerar för en rättvis förändring.

Och nu lättas rekommendationerna. Det är okej att göra en resa med bil ett par timmar från hemmet. Men räkna inte med att tillbringa några sommarveckor i fritidshuset om du behöver anlita hemtjänsten på plats som du gjort tidigare. Vissa kommuner har meddelat att man tänker vägra följa lagen som ger oss den rätten och kommunen den skyldigheten. Nu är starka krafter igång för att anpassa lagstiftningen till vår nackdel.

Räkna med en lång coronavår. Vi finns förvisso, men räknas vi?

/ Jaan Kaur, Hökarängen

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: