Rapport ifrån Temakväll om personlig service

group-418449_1920
Syntolkning: 9 personer i ring (utan ansikten i en varsin färg), i mitten 2 personer i rullstol.

Vår medlem, Jonas Fransson, besökte distriktet i veckan för att berätta om framväxten av Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.

Efter en kort historiebeskrivning som tydligt visade hur samhällets syn på personer med funktionsnedsättning varit, förändrats och återigen är på tillbakagång fick vi höra om den enda rättighetslagstiftning som finns på funktionshinderområdet, LSS. Om hur lagen höjt ambitionsnivån från skäliga levnadsvillkor till goda levnadsvillkor, om hur lagen är en trygghets- och demokratiförsäkran – just utifrån att det är en rättighetslagstiftning.

Lagen har varit och är ständigt ifrågasatt. Med eviga rop om besparingskrav har praxis ändrats efter flera domar i domstolarna. Om man förr fick hjälp i hela matsituationen så får man bara hjälp med maten om en behöver hjälp med att föra skeden till munnen. Matsituationen räknas till de grundläggande behoven som finns i lagen. Dit hör bland annat även av- och påklädning. Förr räknades ytterkläder till grundläggande behov. Det gör det inte längre och nu krävs att det är naken hud eller hand på hud för att det ska räknas till grundläggande behov.

Med dagens striktare tillämpning är det flera som har fått minskade timmar eller helt indragen personlig assistans med stora inskränkningar i människors liv och självbestämmande som följd.

Jonas råd till funktionshinderrörelsen:

  • Delta i ”Nödstopp”-kampanjen
  • Var vaksam på vad som händer i LSS-utredningen.
  • Kämpa för att de grundläggande behoven ska väck
  • Lägg hela ansvaret för assistansen hos staten
  • Om funktionshinderrörelsen vill kämpa för personlig service så är det viktigt att rörelsen pratar om personlig service i assistansliknande form annars finns det en risk att kommunerna nöjer sig med en utvecklad hemtjänst.

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: