ArbetsOförmögen eller rörelseOförmögen.

will-mctell
Will McTell

”Jag har hört nattskärran skria
när månen lyste klar
Dom enda där som lyssnade
var skogens träd och jag
Jag har sett zigenerskorna dansa
med ögon som av eld
Och ingen sjunger livets lov
som Blinde Will McTell”

Mikael Wiehe

 

I vår numera kränkta och normkritiska värld vore det spännande att höra hur Mikael Wiehes översättning av Bob Dylans ”Blind Willie McTell” skulle bli rumsren. Dagens romerskor har nog slutat dansa. Jag tror nog att Will inte förnekar sin synskadenersättning.

Att i princip förneka vår historia och det förgångna kommer att lämna oss historielösa. Så låt oss erkänna Pippis stolthet. Att hennes pappa i vår stenåldershistoriska värld faktiskt var negerkung på Kurrekurreduttön. Det visade helt enkelt, att han var en integrerad, lyckad immigrant. Som bättre än i den amerikanska drömmen till och med kunde bli lika fint som president. I nutidshistoria blir ju en vit irländsk ättling president. Galen eller ej? Det kommer historien att döma.

Visst är det sant att Karl XII: likfärd kan vara en symbol för ett storslaget lands likfärd. Men alla de andra, som inte ens fick den färden utan lämnades på slagfälten att ruttna, kan med lite fantasi bli den döde kungens följeslagare.

stephen-hawking

Intressant att notera är varför så många funktionsnedsatta inte får jobb. De rubriceras ha nedsatt arbetsförmåga också. Det tycker jag inte vi ska lämna utan reaktion. Att Stephen Hawking inte fått Nobelpriset beror nog på att han inte kunde ta sig ner för Stadshustrappan till festen i Blå Hallen. För inte har han nedsatt arbetsförmåga. Eller är han arbetsOförmögen? Snarare rörelseOförmögen. Vad är det som skapar och lämnar grupper av människor utanför det samlade samhället? Det är det Ofullgångna bygget, som skapats av Oförmågans krafter. Vi är alla unika och Olika. Tack vare det behövs vi alla för att göra en samhällsväv. Någon gång måste vi sätta ner fot eller fötter för att bekräfta oss som resurser. Ibland med mer eller mindre funktionella behov. Trampa inte på vår arbetsförmåga!

Olle Johansson

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: