Manifestation mot färdtjänstkaoset

SRF manifesterade tisdagen den 29 november utanför Landstingshuset dit även några DHRare anslöt sig. Budskap som ”Undvik bortförklaringar och ta itu med färdtjänstkaoset på allvar” och ”Sluta skylla ifrån er, lös problemen Nu!” var riktade till landstingets trafiknämnd, som höll möte på tisdagseftermiddagen inne i Landstingshuset.

En av de som deltog var  Kent Malmqvist, DHR, som var uppriktigt upprörd och säger:

kent-malmqvist-liten” – Jag var med vid Seminariet om färdtjänsten som DHR och SRF arrangerade i Landstingshuset den 20 november där bl a representanter för MP, V, S, Kd och M medverkade i en panel. Representanten från Kd sa att vi ska göra kollektivtrafiken så tillgänglig att vi inte ska behöva färdtjänst och det var det dummaste jag har hört. Politikerna gick innan färdtjänstresenärer hade fått sina bilar ifrån Landstingshuset; de skulle ha stannat så skulle de få se. Förarna gick inte ur sina bilar för att höra vem som skulle åka och mötet slutade kl 16 men efter kl 18 fick de sista sina resor därifrån.

En annan sak; när det gäller kyrkoresor varför ska de vara billigare än andra rundresor? Det gör att många chaufförer inte vill köra de resorna. Sen när det gäller punktligheten; färdtjänstresenärer kommer inte i tid ens till sin egen partners begravning som man levt ett helt liv tillsammans med. På grund av att växlarna inte alltid ligger i Sverige blir det ofta missförstånd och vi blir lidande eftersom vi inte får de resor vi beställt eller så får vi resan men till fel adress eller fel dag. När jag direktbeställer färdtjänst ska bilen komma inom 15-20 minuter men den kommer först efter en timme och jag kan ju inte reklamera utan bilen kommer när den kommer. Jag kan inte beställa rundresa direkt hos växeln utan det ska göras när jag redan sitter i bilen och då får jag sitta i telefonköer så jag inte hinner beställa nästa resa utan måste gå ur bilen och beställa en ny; oberoende av väderlek. Många kvinnliga assistenter får skamliga förslag och lappar av förarna och även kunder blir tafsade på.”

anna-diskuterar-litenRepresentanter från nästan alla partier i landstingets trafiknämnd valde att komma ut och ta del av våra synpunkter.

Manifestationen hade genomslagskraft och har uppmärksammats i diverse media:

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: