Att åka kollektivt borde vara lätt och smidigt år 2016

Blogga

Alla människor har olika referensramar till saker och ting, så även till ord. Ordet tillgänglighet är ett sådant har jag en känsla av. För de allra flesta innebär det att vara tillgänglig antingen per telefon eller via mejl.

Det kan också betyda att man ska vara tillgänglig för sina vänner, arbetskamrater eller släktingar.

För en viss grupp personer har det här ordet en betydligt större innebörd och det är den jag vill belysa här. Det handlar om personer som på grund av olika förutsättningar är i behov av tillgänglighet i den fysiska miljön för att klara av vardagens bestyr, personer med olika former av funktionsnedsättningar.

Nu kanske det låter som om jag talar om den här gruppen och inte själv vet vad jag babblar om, så är inte fallet, eftersom jag själv är rullstolsburen och beroende av personlig assistans för att få en fungerande vardag att gå ihop.

Att åka kollektivt är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på. Förutom att det är miljövänligt är det ett enkelt och trevligt sätt att åka, när det fungerar.

I våras provade jag att åka Roslagsbanan, eftersom jag bor i en kommun där det inte finns tunnelbana. Vilken känsla det var att kliva på tåget som alla andra och sedan få byta några ord med konduktören för att sedan kliva av dit jag skulle. Det går inte att beskriva med ord!

Vid ett tillfälle träffade jag ett par som jag inte sett röken av på flera år, väldigt trevligt att under resans gång få sig en pratstund med bekanta.

För att jag ska kunna stiga på och av tåget finns det en vagn utan trappsteg.

Under hösten som gick och även efter årsskiftet har det vid ett flertal tillfällen hänt att den här tillgängliga vagnen har varit avstängd, vilket för mig innebär onödig planering, eftersom jag måste ta ett tidigare tåg utifall att jag är tvungen att ringa en taxi som kan ta mig dit jag ska.

När jag går in på reseplaneraren ser jag bara om vagnen är tillgänglig, men det finns ingen information när den är trasig.

Att åka kollektivt borde vara lätt och smidigt år 2016

Vid tangentbordet den 15 februari 2016

Anna Westerberg

 

Författare: regionsbloggen

DHR Region Stockholm omfattar hela Stockholms län. Inom regionen finns för närvarande tio avdelningar från Nynäshamn-Haninge i söder till Norrtälje i norr. Avdelningarna bevakar de primärkommunala frågorna som skola, tillgänglig miljö och liknande. Inom regionens ansvarsområde ligger bevakning av regions- och länsfrågor som till exempel arbetsmarknad, vård, habilitering, rehabilitering, kollektivtrafik och färdtjänst. Medlemmar med nedsatt rörelseförmåga ska ha ett avgörande inflytande som återspeglas i styrelser och andra beslutande organ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: